İş Kazası Nedir? İş Kazası Sayılan Haller Nelerdir?

İş Kazası Tazminatınızı Hesaplamak İçin Tıklayınız.

İş Kazası Tazminatı Nedir?

İş kazası sebebiyle tazminat davası, bir işverenin işyerinde çalışan işçinin iş ilişkisi nedeniyle yaralanması veya ölmesi halinde, işçiye veya yakınlarına sorumlu işverence tazminat ödenmesi talebiyle açılan bir maddi ve manevi tazminat davası türüdür. Bir iş kazası gerçekleştiğinde kazanın gerçekleşmesinden itibaren 3 iş günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirim yapılmalıdır. Eğer iş kazası işyerinin dışında veya işverenin kontrolünün dışında gerçekleşmişse 3 günlük süre kazanın öğrenildiği tarihten itibaren işlemeye başlar. İşverence bildirim yapılmamışsa işçi tarafından bildirimin yapılması gerekir.


İş Kazası Sayılan Haller Nelerdir?

• İşçilerin işyerinde maruz kaldığı kazalar
• İşçilerin görevli olarak işyeri dışına gönderilmesi nedeniyle maruz kaldığı kazalar
• İşçinin, işverence sağlanan bir taşıtla işe gidiş gelişi sırasında meydana gelen kazalar
• Emziren kadın işçinin süt verdiği esnada maruz kaldığı kazalar


İş Kazası Nedeniyle Tazminat

Kaza sonucunda işçi yaralanmışsa maddi tazminat, geçici iş göremezlik tazminatı, sürekli iş göremezlik tazminatı ve manevi tazminat talep edilebilecektir. Gerçekleşen kaza neticesinde işçi hayatını kaybetmişse işveren aleyhine maddi tazminat ve destekten yoksun kalma tazminatı talep edilebilecektir. İş kazasından dolayı yaralanan işçi maddi kayıpları için maddi tazminat isteminde bulunabilir. İşçinin vefatı durumunda ise yakınları işverenden maddi tazminat talep edebileceklerdir.


İş Kazasının Tespiti Davası

İşveren veya işçinin bildirimi üzerine SGK, müfettişler aracılığıyla inceleme yaparak olayın iş kazası olup olmadığını ve kusur durumunu gösteren bir rapor düzenler. Bu raporda olay iş kazası olarak nitelendirilmişse hak sahibi, iş mahkemesinde doğrudan maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Ancak olay SGK tarafından iş kazası olarak kabul edilmemişse; SGK ve işverenin davalı olarak gösterileceği bir iş kazasının tespiti davası açılmalıdır. İş kazasının tespiti davası, tazminat davasından bağımsız bir davadır. Tazminat davası, iş kazasının tespiti davasının kesinleşmesine kadar bekler.


İş Kazası Davasında Zamanaşımı Süresi

İş kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat davalarında herhangi bir süre olmamakla birlikte Borçlar Kanunu’ndaki on yıllık zamanaşımı süresi uygulanır. İş kazası sonucunda yaralanma veya ölüm arasında zamanaşımı bakımından herhangi bir fark yoktur. İş kazası nedeniyle bir ceza davası açılmışsa ve ceza davasının zamanaşımı süresi daha fazla ise, iş kazası nedeniyle tazminat davasında da ceza davası zamanaşımı süresi uygulanır.


İş Kazası Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

İş kazalarına ilişkin tazminat davalarında görevli mahkeme, İş Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise; iş kazasının meydana geldiği yer mahkemesi veya zarar görenin yerleşim yeri mahkemesidir.