İşçinin Kıdem Tazminatı Alamayacağı Haller

Kıdem tazminatınızı hesaplamak için tıklayınız.

İşçinin kendi kusuruyla hastalanması veya engelli duruma gelmesi

İşçinin tedavi edilemeyecek nitelikteki bir hastalığa yakalanması durumunda o işyerinde çalışmasının sağlığı açısından sakıncalara neden olacağının sağlık kurulu raporuyla ortaya konulması halinde işverenin fesih hakkı doğar. İşveren iş akdini feshettiğinde işçi kıdem tazminatı alamayacaktır. İşçinin tercih ettiği yaşam tarzı veya kastından dolayı engelli duruma gelmesi veyahut hastalanması sebebiyle doğacak devamsızlığın 3 iş günü art arda sürmesi veya bir ayda 5 iş günü devamsızlık yapması halinde işveren iş akdini feshederse işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz. İşçinin alkol veya uyuşturucu bağımlılığı sebebiyle üç gün üst üste veya bir ayda beş kez işe gelmemesi halinde işveren iş akdini haklı sebeple feshetme imkanı elde eder, işveren feshettiğinde işçi kıdem tazminatı alamaz.



İşçinin istifa etmesi

Kural olarak, işten kendi rızasıyla istifa eden işçinin kıdem tazminatı talep etme hakkı yoktur. Ancak işçi haklı sebeplerden birini ileri sürerek istifa etmişse kıdem tazminatına hak kazanacaktır.İşçinin iş sözleşmesini sağlık, iyiniyet ve ahlak kurallarına aykırılık sebebiyle feshetmesi haklı sebeple fesihtir.



İşçinin, işverene veya onun ailesine yönelik kötü fiilleri

İşçi, işverenin işinde çalıştığı süreçte iyiniyet ve ahlak kurallarına uymakla mükelleftir. İşçinin işveren veya onun aile bireylerinden anne - babası, eşi ve çocukları hakkında şeref ve onurlarını rencide edecek davranışlarda bulunur veya kötü sözler söylerse işveren haklı sebeple iş akdini feshedebilir. Aynı şekilde işçi, işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunduğu takdirde de kıdem tazminatı alamaz.



İşçinin devamsızlığı

İşçi işverenden izin almadan veya haklı bir nedene dayanmadan ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki işgünü veya bir ay içinde toplam üç iş günü işine devam etmemesi halinde işveren iş akdini feshedebilir ve işçi kıdem tazminatı alamaz. İşçinin devamsızlığı haklı bir nedene dayanıyorsa işveren iş akdini devamsızlık gerekçesiyle feshedemez. İşverenler devamsızlığı ispat etmek için tutanak tutmaktadırlar. İşçi açısından çözüm, tutanağa karşı tanık delili ile devamsızlık yapmadığını ispatlamaktır.



İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması

İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması sebebiyle kıdem tazminatı alamaması halinde işçinin kıdem süresine göre bir ayırım yapılmıştır. Buna göre; 6 aylık işçiyse 2 haftadan fazla sürmesi durumunda 6 ay - 1,5 yıl süreleri arasında işçiyse 4 haftadan fazla sürmesi durumunda 1,5 yıl - 3 yıl süreleri arasında işçiyse 6 haftadan fazla sürmesi durumunda 3 yıldan fazla süreli işçiyse 8 haftadan fazla sürmesi durumunda işveren, iş akdini haklı nedenle feshederek işçinin iş akdini sonlandırabilir. Bu durumda işçi kıdem tazminatı alamaz.



İşçinin işyerinde yedi günden fazla hapis cezasını gerektiren veya cezasının ertelenmesinin mümkün olmadığı bir suç işlemesi

İşçi, işyerinde 7 günden fazla hapis cezası gerektiren ve cezası ertelenmeyen bir suç işlerse işveren, iş akdini feshedebilir ve işçi kıdem tazminatı alamaz.



İşçinin işe girdiği anda işverene yanıltıcı bilgi vermesi

İşçinin iş sözleşmesi yapılırken sözleşmenin esaslı noktalarından biri için lüzumlu nitelikler veya şartlar kendisinde olmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürmesi veya gerçeğe uygun olmayan bilgi veya sözler söyleyerek işvereni yanıltması halinde işveren, iş akdini feshedebilir ve işçi kıdem tazminatı alamaz. İşçi, iş akdi yapılırken kendisinin nitelikleri, iş bilgisi, yetenekleri ve tecrübesi konusunda işverene doğru bilgi vermek zorundadır. İşçinin yanlış bilgi vermesi ve verdiği yanlış bilginin iş akdinin gereklerinin yerine getirilip getirilmemesi hususunda önem arz etmesi halinde işveren iş akdini fesheder ve işçi kıdem tazminatı alamaz. İşçinin gerçeğe aykırı olarak verdiği bilgi ve sözler işin yürütülmesine bir etkide bulunuyorsa işveren bu maddeye dayanarak iş akdini feshedebilir. İşin yürütülmesinde etkisi olmayan yanıltıcı bilgiler feshe konu edilemez.



İşçinin sadakat yükümlülüğüne aykırı davranması

İşçinin sadakatsiz davranışlar sergilemesi, işveren açısından haklı fesih nedenlerinden biridir. İşçi sadakat yükümlülüğü ile kastedilen; işverenin menfaatinin korunması ve işverene zarar veren ve onu risk altına sokan davranışlardan kaçınılmasıdır. İşçinin işten ayrılmasından sonraki süreçte sadakat yükümlülüğünün yerini rekabet yasağı almaktadır.Borçlar Kanunu m.444 düzenlemesi şu şekildedir: “Fiil ehliyetine sahip olan işçi, işverene karşı, sözleşmenin sona ermesinden sonra herhangi bir biçimde onunla rekabet etmekten, özellikle kendi hesabına rakip bir işletme açmaktan, başka bir rakip işletmede çalışmaktan veya bunların dışında, rakip işletmeyle başka türden bir menfaat ilişkisine girişmekten kaçınmayı yazılı olarak üstlenebilir. Rekabet yasağı kaydı, ancak hizmet ilişkisi işçiye müşteri çevresi veya üretim sırları ya da işverenin yaptığı işler hakkında bilgi edinme imkanı sağlıyorsa ve aynı zamanda bu bilgilerin kullanılması, işverenin önemli bir zararına sebep olacak nitelikteyse geçerlidir.”



İşçinin işverene ait meslek sırlarını açıklaması

İş ilişkisinde işçi, iş nedeniyle öğrendiği mesleki sırları saklamakla yükümlüdür. Bu yükümlülük iş sözleşmesi sona erse bile sürmektedir. İşçinin, iş dolayısıyla öğrendiği sırları açıklamaması gerekliliği genel ahlak ve iş hukukundan doğar. İşçi başkalarının öğrenmesini sağlamak amacıyla işverenin mesleki sırlarını açıklarsa işveren, iş sözleşmesini feshedebilir ve işçi kıdem tazminatı alamaz.



İşçinin çalışmasının işveren açısından zorlayıcı bir sebebi ortaya çıkarması

İşçinin çalışmasının işveren açısından zorlayıcı bir sebebi ortaya çıkarması İşçinin işyerinde bir haftadan fazla bir süre çalışmasını engelleyecek zorlayıcı bir sebebin varlığı halinde de işveren iş akdini haklı nedenle feshedebilir.



İşçinin işverene ait meslek sırlarını açıklaması

İşçinin kendi isteği veya ihmali yüzünden iş güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işverene ait olsun veya olmasın işyerinde bulunan makinaları, tesisatı veya başka malları, kendisinin 30 günlük ücretiyle ödenemeyecek şekilde hasara uğratması halinde işveren iş akdini feshedebilir ve işçi, kıdem tazminatı almaya hak kazanamaz.